Reina aan het woord

Gepubliceerd op 26 augustus 2024 om 08:24

Wie is Reina van der Wal?

Op 20 april 2024 vierde ik met trots mijn 35-jarig jubileum als scheidsrechter bij onder andere Wahoo Swimming, een mijlpaal die ik graag met jullie wil delen. Mijn betrokkenheid bij het zwemmen in Zaltbommel begon al meer dan 66 jaar geleden, toen ik lid werd van de Zaltbommelse Reddingsbrigade. Na de fusie met Zwem- en Poloclub Excelsior bleef ik actief betrokken bij het zwemmen in Zaltbommel, waar mijn passie voor de sport alleen maar groeide.

Sinds anderhalf jaar ben ik actief betrokken bij het bestuur en de vormgeving van onze jonge vereniging, Wahoo Swimming. Hoewel we een nog een kleine club zijn, beleven we samen veel plezier, zowel in als buiten het zwembad. Naast de vele wedstrijden vinden we elkaar ook op andere momenten, zoals tijdens etentjes, BBQ’s en leuke activiteiten in zowel binnen- als buitenwater. Deze momenten versterken ons teamgevoel en de onderlinge vriendschap.

Het is voor mij een eer geweest om deel uit te maken van talloze evenementen, zowel nationaal als internationaal. Ik heb wedstrijden mogen leiden voor para-zwemmers, masters en studenten op internationaal niveau, evenals bijgedragen aan de Europa Cup in Den Bosch, het openwater zwemmen aan de Lek in Culemborg met vele lieve vrienden en collega-officials, en de KNZB (zomer)kampioenschappen in onder andere Amersfoort. Onlangs heb ik ook als zwemofficial gefungeerd bij wedstrijden in België en Duitsland.

Een van mijn dierbaarste herinneringen is mijn bijdrage aan de eerste Olympische Spelen voor para-zwemmers in Arnhem en Veenendaal in 1980.

Naast mijn dagelijkse werkzaamheden heb ik vanaf 1977 achttien jaar lang deel uitgemaakt van de zwemcommissie van de toenmalige Kring Gelderland (nu Regio Oost).

Daarna heb ik nog tien jaar voor de KNZB gewerkt aan de puntentelling en controle van de zwemcompetitie in de regio Groningen/Friesland/Drenthe, een taak die tegenwoordig volledig geautomatiseerd is.

In 2020 werd ik bovendien geridderd in de Orde van Oranje-Nassau, een erkenning die ik met veel trots draag.

Tijdens mijn jubileumviering als 35 jaar scheidsrechter vorig jaar sprak een bestuurslid van Wahoo Swimming mooie woorden die mij diep raakten: "Reina, jij bent niet alleen een scheidsrechter, maar ook een bron van inspiratie en een verbindende kracht binnen onze club. We zijn ontzettend trots op jouw jubileum en de impact die je hebt gehad."

Ik ben dankbaar voor deze erkenning en wil iedereen bij Wahoo Swimming, maar ook binnen de gehele Nederlandse zwemgemeenschap, bedanken voor de steun, de vriendschappen, zowel binnen als buiten Nederland, en de vele onvergetelijke momenten die we samen hebben beleefd.

Ik kijk ernaar uit om nog vele jaren samen met jullie deze prachtige sport te blijven koesteren en verder te laten groeien.

Sportieve groet,
Reina van der Wal