Slotdag Paralympisch Zwemmen: Twee Medailles voor TeamNL

Gepubliceerd op 7 september 2024 om 20:31

Op de laatste dag van het Paralympisch zwemmen in Parijs 2024 hebben de Nederlandse zwemmers nog twee medailles weten te veroveren: zilver voor Liesette Bruinsma en brons voor Lisa Kruger. Hiermee komt het totaal aantal medailles voor TeamNL op tien. Een fantastische prestatie!

Zilver voor Bruinsma 

Liesette Bruinsma gaf zichzelf een vervroegd verjaardagscadeau door de zilveren medaille te winnen op de 100 meter vrije slag in de klasse S11. De bijna 24-jarige Friezin zwom een sterke race en eindigde ruim een seconde achter de Russische Daria Lukianenko, die niet alleen goud won maar ook haar eigen wereldrecord wist te verbeteren. Bruinsma toonde zich trots: "Ik had op goud gehoopt, maar dit zilver is het maximaal haalbare. Ik heb mijn vrouwtje gestaan."

 

Lukianenko, nieuwkomer in de S11-klasse, bleek ongrijpbaar voor de concurrentie. "Ze hield zich duidelijk in tijdens de series, een slimme tactiek," merkte Bruinsma op. Desondanks kijkt ze tevreden terug op haar toernooi: "Het goud op de 400 meter van vorige week blijft een onvergetelijke prestatie."

 

Kruger knokt voor brons na stressvolle nacht

Voor Lisa Kruger verliep de 200 meter wisselslag in de SM10-klasse niet zonder hobbels. Al vanaf het begin van het toernooi had ze haar zinnen gezet op dit nummer, haar favoriet. Echter, de nacht voor de finale kampte ze met hevige stress en voelde zich fysiek niet goed. "Ik sliep slecht en voelde me misselijk van de zenuwen," vertelde ze na afloop. Toch wist Kruger in de finale naar een derde plek te zwemmen, achter de Hongaarse Bianka Pap en de Chinese Meng Zhang.

Tot haar schrik werd Kruger na de race aanvankelijk gediskwalificeerd, maar na een succesvol protest kreeg ze alsnog het brons omgehangen. "Het was een opluchting, ik wist dat ik gelijk had. Door alles wat er gebeurde ben ik nu nog blijer met mijn medaille," aldus een opgeluchte Kruger.

 

Van Hofweegen en Takken sluiten toernooi af

Thijs van Hofweegen eindigde op de 100 meter rugslag (S6) als vijfde, maar keek tevreden terug op zijn prestatie. "Met een persoonlijk record van 1.17.44 kan ik alleen maar trots zijn, ondanks de sterke concurrentie," zei hij met zijn bekende glimlach. De toekomst ziet hij met vertrouwen tegemoet: "Waarschijnlijk ga ik door richting Los Angeles."

Voor Bas Takken verliep de finale van de 200 meter wisselslag in de klasse SM10 minder goed. Hij eindigde als zevende en was niet tevreden met zijn tijd, die ruim boven zijn persoonlijk record lag. "De race voelde goed, maar het scorebord vertelde een ander verhaal. Ik ga dit uitgebreid analyseren voordat ik op vakantie ga," aldus Takken.

Felicitaties van Wahoo Swimming

Namens Wahoo Swimming willen wij de zwemmers van harte feliciteren met hun geweldige prestaties tijdens Parijs 2024. Met tien medailles heeft TeamNL Nederland op de kaart gezet en inspiratie gegeven aan velen. Liesette, Lisa, Thijs,Rogier en Bas, jullie doorzettingsvermogen en sportiviteit zijn een voorbeeld voor ons allen. We kijken uit naar jullie volgende stappen in de zwemsport!

 

Namens het bestuur van Wahoo Swimming