PARAZWEMMERS OOGSTEN GELIJK VIER MEDAILLES OP PARALYMPICS

Gepubliceerd op 31 augustus 2024 om 03:23

PARIJS - De ouverture van het parazwemmen heeft TeamNL gelijk vier medailles opgeleverd. Liesette Bruinsma en Chantalle Zijderveld veroverden allebei goud, Rogier Dorsman moest genoegen nemen met zilver. Lisa Kruger legde ondanks een (volgens haar) tegenvallende tijd beslag op het brons, dat net buiten handbereik bleef voor Thomas van Wanrooij.

In de volgepakte en kolkende Paris La Defense Arena kwam Bruinsma, uitkomend in de klasse S11, de eer toe om als eerste Nederlandse zwemmer in het water te duiken. Dat deed ze vrijdagochtend op de 400 meter vrije slag. De geboren Friezin, die een progressieve oogziekte heeft, ging in haar serie razendsnel van start. Ze trakteerde de concurrentie meteen op een fikse achterstand. Opmerkelijk genoeg tikte ze met een tijd van 5.06.82 uiteindelijk toch als tweede aan, achter de oorspronkelijk uit Rusland afkomstige Daria Lukianenko. „Vanzelfsprekend heb ik deze race bloedserieus genomen. Maar om nou te zeggen dat ik het achterste puntje van mijn tong heb laten zien, nee!”, reageerde ze vrijwel direct na afloop.

Motiverend

Tijdens de finale, die in de vroege avond plaatsvond, zwom ze boven haar eigen verwachting een gouden race: 5.00.42, tevens goed voor een persoonlijk en Europees record. „Holy shit, ik ben de beste! Na acht jaar sta ik op dit nummer weer op het allerhoogste trede”, jubelde Bruinsma. „In vergelijking met Tokio maakt de aanwezigheid van familie en vrienden een groot verschil. Voor mij werkt zoiets héél motiverend. Deze energie hoop ik de komende dagen vast te houden. Mijn medaillehonger is namelijk nog lang niet gestild.”

De Chinese Zhang finishte als tweede, Lukianenko als de nummer drie. De Amerikaanse favoriet Anastasia Pagonis stelde danig teleur met de vierde positie.

 

Foto en tekst Bron: KNZB

Wahoo Swimming wenst alle parasporters heel veel succes in Parijs

Volg de sporters in Parijs via NOS live online