Op warme dagen heb je niet altijd zin in een zware maaltijd tijdens de lunch of het diner. Een salade biedt dan uitkomst. In Oostenrijk ben je daarvoor aan het juiste adres. Hotels, restaurants en berghutten bieden vaak een uitgebreid saladebuffet of een menukaart met allerlei variaties. Eén van onze favorieten is de Oostenrijkse salade met kip (Puten- of Hühnestreifen). Simpel, gezond en smaakvol. Uiteraard kun je dit gerecht ook thuis op tafel zetten. Volg dan de stappen in ons recept voor Oostenrijkse salade met kip.
Ingrediënten Oostenrijkse salade met kip
Dit recept is gebaseerd op de Oostenrijkse Hühner- of Putenstreifensalat. Een heerlijke salade waarvan je inmiddels veel verschillende variaties tegenkomt. Restaurants en berghutten stoppen de salade graag vol met hun persoonlijke favorieten. Ook zelf kun je eindeloos variëren met de ingrediënten. Lekker makkelijk dus! Voor een Oostenrijkse salade met kip heb je de volgende ingrediënten nodig (twee personen).
Voor de salade
- 150 gram kipfilet
- 85 gr veldsla
- 50 gr gemengde sla
- 10 cherrytomaatjes
- 1 wortel
- Halve komkommer
- Halve puntpaprika
- 150 gram mais
- 2 sneetjes (oud) brood
- 2 el olijfolie
- Snufje paprikapoeder
- Snufje Italiaanse kruiden
- 3 eieren
Voor de dressing
- 3 eetlepels volle- of Griekse yoghurt
- Ongeveer 1 el citroensap
- 1 el olijfolie
- 1 tl mayonaise
- 1 tl grove mosterd
- 1 tl honing
- Klein bosje verse bieslook, fijngehakt
- 3 takjes bladpeterselie, fijngehakt
- Ongeveer 1 el water
- Zout en peper
Bereiding Oostenrijkse salade met kip
Stap 1. Snijd de kipfilet in reepjes en doe die in een bakje met 1 eetlepel olijfolie, paprikapoeder, Italiaanse kruiden, zout en peper. Roer alles goed door en laat even marineren.
Stap 2. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden (hetelucht). Snijd het brood in stukjes en verdeel dit over een met bakpapier bedekte bakplaat. Voeg hier 1 el olijfolie en wat zout en peper aan toe. Hussel alles goed door en bak de croutons in +/- 5 minuten goudbruin en gaar. Mogelijk iets langer, elke oven is anders. Laat de croutons daarna afkoelen, je hebt ze later nodig.
Stap 3. Maak nu de dressing. Op die manier kunnen de smaken alvast lekker met elkaar vermengen. Pak hiervoor een grote kom en voeg, behalve het water, alle ingrediënten toe. Mix het geheel met een garde tot een egaal mengsel. Is de dressing te dik? Dan kun je nog wat olijfolie of een beetje water toevoegen. Giet de dressing over in een leuk kannetje. Dat staat wel zo leuk op tafel.
Stap 4. Doe de eieren in een steelpan en voeg hier genoeg koud water aan toe, zodat ze onderstaan. Zet op het vuur en breng aan de kook. Zodra het water kookt, zet je een timer voor 6 minuten. Zo krijg je een perfect eitje voor op je Oostenrijkse salade met kip. Spoel de eieren na het koken goed koud met water. Tip: wil je de eieren straks makkelijk pellen? Tik ze een paar keer tegen elkaar aan, zodat er barstjes ontstaan. Doe ze nog even een paar minuten terug in de pan met koud water. Het water zorgt ervoor dat de eierschaal straks makkelijk los komt.
Stap 5. Bak de kip goudbruin en gaar in een koekenpan of steelpan. Laat iets afkoelen.
Stap 6. Rasp de wortel, snijd de komkommer in halve maantjes, de tomaatjes in vieren en de paprika in dunne reepjes. Pel de eieren en snijd ze in partjes. Pak twee grote borden en verdeel hierin de slasoorten, mais, kip, eieren, croutons, wortel, komkommer en tomaatjes. Serveer de salade met de zelfgemaakte dressing.
Bonustip: Wil je wat meer crunch in je salade? Je kunt de kipfilet ook vervangen door een kipschnitzel. Bak die krokant en snijd vervolgens in dunne reepjes. Zin in nog meer groenten? Maak de salade zo rijk als je zelf wilt!
Guten Apetit!
Bron: indebergen.nl